MATEMATİK DERSİNİ ÖĞRENEBİLMEK



Öğrenmek özveri gerektiren bir iştir. Özellikle Matematik öğrenmek. İster sınıf ortamındaki derste olsun ister özel derste olsun öğrenci birşeyler öğrenmek istiyorsa asgari düzeyde dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Uygun ve sessiz bir ortam, doğru kaynak seçimi, öğrendikten sonra yeterli sayıda tekrar ve uygulama yapmak vs. kalıcı bir öğrenme için olmazsa olmazlardandır. Bu bileşenlerden biri bile eksik kaldığında öğrenme tam olarak gerçekleşmez. Mesela öğrenci ne kadar Matematik dersinde yetenekli olursa olsun eğer uygun ve sessiz bir ortamda çalışmıyorsa ondan başarılı olmasını bekleyemezsiniz. Ya da derste çok iyi anladığı bir konunun tekrarını ve uygulamasını yapmadığında öğrencinin konuyu unutmaya başlaması normaldir.

Tabi bu söylediğimiz hususların yanında öğrencinin uyguladığı takdirde faydasını göreceği başka yöntemler de mevcuttur. Öğrenci ezberleme konusunda sorun yaşıyor ise odasının duvarını verimli bir şekilde kullanabilir. (Matematik ne kadar sayısal bir ders olsa da elbette öğrencinin öğrenmesi gereken formülleri de barındırır.) Defter açıp çalışmanın zor geldiği anlarda öğrenci bu notlara bakarak günlük tekrarını yapmış olur. Bu yöntem Matematikte formülleri ezberlemede etkili bir yöntemdir. Yaptığı takdirde faydasını göreceği yöntemlerden biri de öğretme yöntemidir. Bu konuda ünlü bir filozofun şöyle bir sözü bize rehber olmaktadır: "Bir konuda ustalaşmak istiyorsanız, onu öğretin." Bu söz Matematik için de geçerlidir. Öğrenci öğrendiği konuyu arkadaşlarına ya da kendi kendisine anlatmalıdır. Öğrenci anlattıkça neyi bildiğini ve neyi bilmediğini daha iyi farkeder ve o konuda ustalaşır.

Kalıcı bir öğrenme için yapmanız gereken şeylerin yanında yapmamanız gereken şeyler de vardır. Günümüz öğrenci profillerine baktığımızda kız öğrencilerin televizyon başında çok zaman geçirdiğini erkek öğrencilerin ise vakitlerinin çoğunu bilgisayar oyunları ile doldurduğunu görmekteyiz. Bu iki eylemin de öğrenilen bilgilerin kalıcı olmamasında büyük payı vardır. Televizyon ve bilgisayar oyunları karşısında fazla vakit geçirmenin unutkanlığa sebep olduğu bilinmektedir. Bunların yanında kola, cips gibi abur cuburların fazla tüketilmesi ya da fast food alışkanlığındaki aşırılık da hafızayı olumsuz yönde etkiler. Bu davranışlarının neticesinde öğrenciler öğrendikleri bilgileri çok kolay unuturlar. Yani düzgün bir beslenme alışkanlığı da güçlü bir hafıza dolayısıyla doğru ve kalıcı şekilde öğrenebilme için son derece önemlidir. Belirttiğimiz bu yiyeceklerden uzak durup bunların yerine daha fazla balık ve badem tükettiğinizde daha güçlü bir hafızaya sahip olursunuz. Ve bu, öğrendiğiniz bilgilerin kalıcı olması adına atılmış önemli bir adımdır.

Popüler Yayınlar